У статті подано концептуальний аналіз предметно-просторового середовища сучасних підприємств громадського харчування у Львові, Києві та Одесі. Вони славляться найбільшим розмаїттям надзвичайних тематичних та багатофункціональних закладів. Розроблена класифікація смислових та художніх рішень інтер’єрів для відвідувачів цих закладів. Їх різновиди окреслені за такими ознаками: стилістичний напрямок, сюжетно-тематичний напрямок, жанровий зміст та предметно-чуттєвий зміст, гастрономічна спеціалізація, імітація чи відтворення певного історичного типу закладів харчування. Встановлено, що на концепцію підприємства громадського харчування та його тематичну спрямованість також часто впливає історичне минуле будівлі: тип закладу, його основні функції та стилістичне рішення.
Сформульовано основні підходи до проектування архітектури сучасних інтер'єрів закладів харчування в контексті їх художньо-образного вирішення: концептуалізм, еклектика, екологічність, традиціоналізм, функціоналізм, символізм, інноваційність та експерименталізм. Визначено додатковий спектр послуг та спеціальних функцій, які доповнюють концептуальний дизайн тематичних установ. Це реабілітаційна, культурно-освітня функція (наявність музеїв, книжкових магазинів, бібліотек, лекцій та тематичних зустрічей, майстер-класів, музичних концертів, художніх виставок), розваги (риболовля, кіно, дискотека, караоке, стендап-вистави, театральні вистави, театральні вистави) акції, що передбачають різноманітні ігри), наявність ремонту велосипедів, дитячої кімнати, тематичного магазину або можливість провести час із тваринами.
Визначено основні тенденції зростання актуальності та ідентифікації закладів харчування, що сприяють зростанню їх популярності, привабливості та відвідуваності. Це: гастрономічна спеціалізація; акцент на художньо-образне рішення; універсальність та доступність додаткових послуг; інтерактивність.
Hromnyuk, A. I., 2016. Ethnic motives in the architecture of modern interiors of catering industry. Candidate's thesis. Lviv Polytechnic National University.
Urenev, V. P., 1988. Inter'yer ta obladnannya pidpryyemstva hromadsʹkoho kharchuvannya [Interior and equipment of catering establishments]. Kyyiv: Budivelʹnyk.
Bilodid, I. K., Buryachok, A. A., Dotsenko, P. P. red., 1973. Slovnyk ukrayinsʹkoyi movy: v 11 tomakh [Dictionary of the Ukrainian language: in 11 volumes]. [online] Vol. 4. Kyiv: Naukova dumka. Available at: <http://sum.in.ua/s/koncepcija> [Accessed 23 March 2021].
Harayda, D., 2017. Stylistics as one of the methods of interior design of catering establishments in Western Ukraine. Visnyk Lʹvivsʹkoyi natsionalʹnoyi akademiyi mystetstv, [online] issue 31, p.p. 315-321. Available at: <http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnam_2017_31_31> [Accessed 23 March 2021].
Dranytsʹkyy, YU., 2015. Interior design of modern hotel complexes in Ukraine: conceptual approaches to design. Visnyk Lʹvivsʹkoyi natsionalʹnoyi akademikh mystetstv, [online] issue 26, p.p. 180-187. Available at: <http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnam_2015_26_21> [Accessed 23 March 2021].
Melʹnyk V., O. I. Morklyanyk, 2019. Kontseptualʹnyy pidkhid v arkhitekturnomu proektuvanni [Conceptual approach in architectural design]. 77th Student Scientific and Technical Conference, a collection of abstracts. [online] Lviv, Ukraine, October 2019. Lʹviv: Vydavnytstvo Lʹvivsʹkoyi politekhniky. Available at: <http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/53591> [Accessed 23 March 2021].
Novoselʹchuk N. YE., 2017. Suchasni tendentsiyi obraznoho vyrishennya zakladiv hromadsʹkoho kharchuvannya [Modern trends in the figurative solution of catering establishments]. Abstracts of the 69th scientific conference of professors, teachers, researchers, graduate students and university students. [online] Poltava, Ukraine, April 19 - May 19, 2017. Poltava: PoltNTU. Available at: <http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/3845> [Accessed 23 March 2021].
Smolyar, O., 2017. Conceptual analysis of works of monumental and decorative art in the interior design of hotels in Kiev 1950--1980's. Narodoznavchi zoshyty, [online] issue no. 4 (136), Instytut narodoznavstva NAN Ukrayiny, p.p. 977-982. Available at: <https://nz.lviv.ua/2017-4-28/> [Accessed 23 March 2021].
https://doi.org/10.15407/nz2017.04.977
LLC «Publishing House «Media-DK»», 2014-2021. HB website [online]. Available at: <https://life.nv.ua/ukr/food-drink/top-100-luchshih-restoranov-ukrainy-20... [Accessed 23 March 2021].
Shevnyuk, O. L., 2015. Slovnyk terminiv obrazotvorchoho mystetstva: Navchalʹnyy posibnyk: [2-e vyd., vypravlene i dopovnene] [Dictionary of terms of fine arts: Textbook: [2nd ed., Corrected and supplemented]]. [online] Kyiv: Vyd-vo NPU imeni M. P. Drahomanova. Available at: <http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/23107> [Accessed 23 March 2021].
Wikipedia, the free encyclopedia [online]. Available at: <https://en.wikipedia.org/wiki/Diner> [Accessed 23 March 2021].